Dieta oparta na produktach roślinnych może zmniejszyć ryzyko raka

Dieta oparta na produktach roślinnych może zmniejszyć ryzyko raka


Naukowcy nie znaleźli takiego związku u kobiet, sugerując, że związek między dietą a rakiem jelita jest wyraźniejszy u mężczyzn Warzywa są wystawione na sprzedaż w sklepie spożywczym w River Ridge, w stanie Luizjana. Przeciwutleniacze znajdujące się w owocach i warzywach mogą przyczynić się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego poprzez tłumienie przewlekłego stanu zapalnego.

Jedzenie diety opartej na roślinach, bogatej w warzywa, pełne ziarna, orzechy i rośliny strączkowe może zmniejszyć ryzyko raka jelita u mężczyzn o ponad jedną piątą - wynika z badań.

W dużym badaniu, w którym wzięło udział 79 952 mężczyzn z USA, stwierdzono, że ci, którzy jedli największe ilości zdrowej żywności opartej na roślinach, mieli o 22% niższe ryzyko raka jelita w porównaniu z tymi, którzy jedli najmniej.

Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, których w badaniu wzięło udział 93 475. Zespół zasugerował, że związek jest wyraźniejszy dla mężczyzn, którzy mają ogólnie wyższe ryzyko raka jelita. Ich ustalenia zostały opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie, a ryzyko rozwoju raka jelita grubego w ciągu całego życia wynosi jeden na 23 dla mężczyzn i jeden na 25 dla kobiet

Chociaż wcześniejsze badania sugerowały, że diety oparte na roślinach mogą odgrywać rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, wpływ jakości odżywczej żywności roślinnej na to stowarzyszenie był niejasny. Nasze wyniki sugerują, że spożywanie zdrowej diety opartej na roślinach jest związane ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego.

Na potrzeby badań ludzie zostali zapytani o to, jak często jedli określone pokarmy i napoje z listy ponad 180 pozycji. Pytano również o wielkość porcji.

Uczestnicy mogli zaznaczyć, że spożywają każdą pozycję żywnościową "nigdy lub prawie nigdy" aż do "dwóch lub więcej razy dziennie". W przypadku napojów, odpowiedzi wahały się od "nigdy lub prawie nigdy" do "cztery lub więcej razy dziennie".

Grupy żywności zostały sklasyfikowane jako zdrowa żywność roślinna (pełne ziarna, owoce, warzywa, oleje roślinne, orzechy, rośliny strączkowe, takie jak soczewica i ciecierzyca, herbata i kawa), mniej zdrowa żywność roślinna (rafinowane ziarna, soki owocowe, ziemniaki, dodane cukry) oraz żywność zwierzęca (tłuszcz zwierzęcy, nabiał, jaja, ryby lub owoce morza, mięso).

Spekulujemy, że przeciwutleniacze znajdujące się w żywności takiej jak owoce, warzywa i pełne ziarna mogą przyczynić się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego poprzez tłumienie przewlekłego stanu zapalnego, który może prowadzić do raka

Ponieważ mężczyźni mają tendencję do wyższego ryzyka raka jelita grubego niż kobiety, proponujemy, że może to pomóc wyjaśnić, dlaczego spożywanie większych ilości zdrowej żywności opartej na roślinach było związane ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego u mężczyzn, ale nie u kobiet

Badacze podzielili dzienne spożycie na 1000kcal na kwintyle, od największego spożycia do najmniejszego. Mężczyźni na początku badania mieli średnio 60 lat, natomiast kobiety 59 lat.

Większość osób, u których zdiagnozowano raka jelita, jest w wieku powyżej 60 lat.

Autorzy stwierdzili, że związek wśród mężczyzn różnił się również w zależności od rasy i pochodzenia etnicznego. Na przykład wśród japońsko-amerykańskich mężczyzn zmniejszone ryzyko zachorowania na raka wynosiło 20%, ale w przypadku białych mężczyzn było to 24%. Zespół stwierdził, że potrzeba więcej badań nad różnicami między grupami etnicznymi.

Sugerujemy, że związek między dietą opartą na roślinach a ryzykiem raka jelita grubego mógł być najsilniejszy u japońskich, amerykańskich i białych mężczyzn ze względu na różnice w innych czynnikach ryzyka raka jelita grubego między grupami rasowymi i etnicznymi" - powiedział Kim. "Jednak, aby to potwierdzić, potrzebne są dalsze badania.

Podczas badania 4 976 osób (2,9%) rozwinęło raka jelita grubego, a czynniki poza dietą, które mogły wpłynąć na wyniki, takie jak to, czy ludzie mieli nadwagę, zostały wzięte pod uwagę.

Naukowcy zastrzegli, że obserwacyjny charakter badania oznacza, że nie można jeszcze wyciągnąć żadnych wniosków na temat związku przyczynowego między spożyciem żywności opartej na roślinach a ryzykiem raka jelita grubego.