Uwielbiam wędzonego łososia

Uwielbiam wędzonego łososia


Dorastając, była to ta wymyślna ryba, która pojawiała się na Boże Narodzenie. Jako dorosły, jeśli spotkam się z wędzonym łososiem w bufecie w kasynie (zawsze jest to bufet), to bez wstydu nabiję ten talerz na pal, kierując się chęcią wyciągnięcia pieniędzy. Lokalna kawiarnia robi bajgle z wędzonym łososiem, z serkiem jalapeño, które są moim ulubionym zamówieniem od lat. Ale pomimo mojej miłości do wędzonej ryby, obawiam się, że nasz związek stał się toksyczny. Rodzinny obiad świąteczny z małą dziewczynką w koronie z krakersów na pierwszym planie. Najazd na spiżarnię i pominąć indyka: jak zorganizować świąteczny obiad na budżet

Podczas gdy hodowlany łosoś atlantycki od lat jest powszechny w australijskich restauracjach i stołach jadalnych, przemysł w Tasmanii - gdzie odbywa się większość hodowli łososia w kraju - ostatnio spotkał się z krytyką za wpływ na środowisko, w tym stosowanie antybiotyków i materiałów wybuchowych przeciwko uszczelnieniu.

The Sustainable Seafood Guide, który pomaga konsumentom dokonywać etycznych wyborów owoców morza, daje tasmańskiemu łososiowi hodowlanemu czerwoną lub "powiedz nie" ocenę; podczas gdy Richard Flanagan's Toxic, wydany w 2021 roku, nakreślił wiele argumentów przeciwko przemysłowi. Ale mogę przeczytać całą literaturę, którą lubię - ostatecznie to spada na mnie, konsumenta, aby zmienić moje zachowanie. Wędzony na zimno pstrąg tęczowy na białym tle Jedno z możliwych rozwiązań: wędzony pstrąg.

Ale samo mówienie ludziom, żeby czegoś nie jedli, jest nieskuteczne, a tym bardziej teraz, kiedy to, jak i co jemy, stało się tak naładowane. Ograniczenie, przynajmniej dla mnie, zamienia się w pokusę, więc poluję na realne alternatywy dla łososia atlantyckiego.

Jednym z możliwych rozwiązań jest wędzony pstrąg, "znacznie lepszy produkt" według Stephena Hodgesa, szefa kuchni specjalizującego się w owocach morza i współautora książki kucharskiej Australian Fish and Seafood Cookbook. Można twierdzić, że jest w tym pewna doza komercyjnej stronniczości, ponieważ Hodges wprowadził na rynek szereg zimnych i gorących produktów wędzonych z wykorzystaniem słodkowodnego pstrąga tęczowego z Wiktorii

W każdą sobotę rano zapraszamy do zapoznania się z naszymi obowiązkowymi lekturami, popkulturą i wskazówkami na weekend.

Metryką do pomiaru trwałości gatunku ryb jest ich stosunek ryby do paszy: dobrze oceniane gatunki mają stosunek 1:1, gdzie ilość ryb hodowlanych jest taka sama jak ilość dzikich ryb zbieranych na paszę. W przypadku pstrąga jest to "kilogram na wejściu, kilogram na wyjściu", mówi Hodges.

Pstrąg tęczowy, który obejmuje również "pstrąga oceanicznego", ma żółtą lub "jedz mniej" ocenę w The Sustainable Seafood Guide - poprawę w stosunku do hodowlanego łososia atlantyckiego. Przewodnik mówi, że ilość dziko złowionych ryb w karmieniu pstrąga "została zmniejszona w ostatnich latach", ale nadal przekracza ilość produkowanego pstrąga tęczowego. Więc chociaż pstrąg Hodgesa może mieć podobny jedwabisty smak i smak do wędzonego łososia, nie rozgrzesza mnie całkowicie. Wegański lox marchewkowy - Wegański łosoś wędzony na bazie marchwi, który podawany jest na zdrowym chlebie na zakwasie z dodatkiem cebuli, kaparów i wegańskiego kawioru z alg.

Wegetariańskie alternatywy dla wędzonego łososia to marchewka (powyżej) i arbuz. Zdjęcie: lavizzara/Getty Images/iStockphoto

Debata wokół żywności hodowanej w laboratorium i rolnictwa komórkowego jest złożona, ale warto zauważyć, że kalifornijski start-up Wildtype opracowuje alternatywę dla łososia, wykorzystując procesy, w których komórki ryb rosną w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Ich produkty nie są jeszcze dostępne na rynku australijskim, ale bliżej domu i mniej sci-fi, UpRoot Food twierdzi, że stworzył pierwszą w Australii roślinną alternatywę dla wędzonego łososia, z listą składników, która składa się głównie z marchwi (91%) plus olej słonecznikowy, ocet jabłkowy i kelp.